BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, February 25, 2010

Gunung Angsi

"Bang, ape yg dpt dari pnjat gunung tu..??" hahahaha..hah tu la pertanyaan adik ku, silah pas aku blik dari hiking di gunung Angsi smlm.. byk yg dapat dari hiking ni snanye..hee.. so smlm aku bru blik umah lepas 3 hari mngembare mncari pengalaman hiking ni..hehehe.. so ni la gunung 1st aku hiking, gunung angsi, negeri sembilan..mule2 nye plan nak g hiking kat gunung batu putih kat perak, tp tibe2 bos (mirul faiz) kate cancell sbb gunung tu tutup, n bhye..so pas survey2 tmpat, last2 ktorg g gunung angsi ni.. pade mulenye nak gerak mlm selase dari uia, tp tbe2 ubah plan plak, ari selase tu gerak kul 2 plak da..ahah.. ok la kalo cmtu.. so pagi tu sume siap2 berkemas utk bertolak kul 2 lbeyh nnti..perjalanan ke seremban ambil mase sejam lebeyh gak la.. so pas smpai sane, sggah kdai jap,bli ape2 yg xcukup lagi n pastu mneruskan perjalanan ke hutan lipur ulu bendul 20 minit dari seremban.. hutan lipur ulu bendul ni adalah base gunung angsi tu..so petang tu pas dftar di jabatan perhutanan ulu bendul, ktorg ke campsite ulubendul tu utk pasang khemah..kirenye mlm 1st ni ktorg tdo kat base dlu la, sbb esoknye pagi2 lagi ktorg akan mulekan hiking ke gunung angsi..hee..esoknye, pas brekfes sandwich n air nescafe, ktorg telah bertolak naik ke gunung angsi kul 9.20.. kami sume bergerak berbekal kan beg yg berisi brg mknan, n air sebotol sorg.. so sepanjang perjalanan ke checkpoint 1st xde sbrang mslah, cume penat je.. kami tibe di checkpoint 1st dlm kul 10.30.. da sejam perjalanan..bdk2 pmpuan da give up, x larat nak truskan pendakian.. so encik zul iaitu yg guide kami pecahkan kami kepade 3 kumpulan..plajar pmpuan dan ade 2 3 org budak laki berpatah balik, grup aku, iaitu mizi, haziq, paan n mirul faiz trus gerak naik n grup 1 lagi naik pas ktorg.. encik zul suh ktorg nek dlu sbb ktorg grup pling laju skali..pergh xsangke lak tali air terputus smpai checkpoint 1st je.. grup aku just bawak 3 botol air je utk smpai ke puncak.. so ktorg truskan hiking ni dgn harapan ckup r air ni utk bekalan mnuman ktorg n utk wat masak nasi kat atas nnti..selepas checkpoint td, track die makin susah n mencabar.. time ni mmg mnguji kekuatan mental n fizikal..mane tak nye, tgk track je leyh down da mental..mmg mencabar.. pas lepas 1 halangan, ktorg take 5..pastu jln cket, take 5..xtahan..track die terlalu curam..mmg sakit la.. byk kali da nak give up, tp mizi ngan haziq byk bg semangat la kat ktorg.. " kite da smpai stakat ni da, sape ajak trun blik mmg nak kne bntai r.." hahaha..mizi r yg ckp cmtu..ahah..at last, kul 12.45 ktorg berjaye smpai ke puncak..!!!!!!!! Alhamdulillah..mmg xsangke la at last ktorg smpai gak..mmg ktorg menjerit r pas smpai tu..sume terbaring penat..smpai tertido..ahah..pergh mmg puas ble da smpai puncak ni.. mmg ssh nak ckp cmne ble smpai ni..tp ade problem plak, air tggl sebotol je utk ktorg mnum n masak nasi..pergh..da la ngah penat, air plak x ckup, mmg sekse.. so ktorg masak nasi dlu, n air tggl 1/3 utk ktorg mnum..dpt la mnum steguk sorg air.. tggu group ke-2 smpai, mane la taw diorg de air lbeyh, diorg pun xde gak..!! pergh..ktorg trus bersiap, n trus trun dari puncak..
dgn cket kekuatan yg tggl, ktorg trun dari puncak dgn laju utk smpai ke tali air..mmg xthn rasenye..cm nak pitam pun ade..kaki mggigil je sume.. mmg dahage la time ni..time trun ni, ble pk blik, cm x logik ktorg dpt smpai puncak..tgk track die yg menjunam ni, mmg xcaye la ktorg dpt nek gunung stinggi ni.. smpai2 je sg, ktorg trus mnum sepuas2nye..mmg relek kat ctu jap r..smpai r da btol2 ok, bru truskan perjalanan blik ke base..

so begitu la kisah hiking kami ke gunung angsi..mmg mencabar n penat.. ketingguan gunung ni adalah 825m dari aras laut..tp mmg byk yg ktorg dpt dari hiking ni..1st jgn pndang snang je nak hiking ni..fitness training mmg kne wat tol2 before nak g hiking ni.. pastu, prepair brg yg nak bwk g hiking, cntohnye air 2 botol besar sorg..kalo x mmg sakit.. n semangat berpasukan msti ade utk naikkan blik smngat mmbe korg yg dowh ngah2 hiking tu.. tp overall, hiking ni mmg best.. puas ati r.. so our next plan adelah gunung ledang..ahah.. thaht all..C U at the next mountain.. =)

10 comments:

fzi said...

Best baca pengalaman abang kat atas sana. Mama tau camane feel nya bila berjaya sampai di puncak tu. Mama satu ketika dulu pun pernah naik Bukit Larut...hehe... Rendah je bukitnya takde la setinggi Gunung Angsi... :)
Jadikan ia pengalaman yang berharga buat abang ya... :)

amir acap said...

hehehe..tq ma.. aah mmg bez hiking ni.. mental mmg kne kuat..kalo x, mmg xkan smpai puncak..ahah..
never give up..!!

puteri awani said...

tahniah la acap..kalau aku..xsampai la kot..dah nges2 dah..;p

cikwanik said...

c u at d next mountn?

ha.. jangan lupe ajak :p

amir acap said...

hahaha.. aku pon mule2 da nak give up taw wani, tp at last sampai gak kat puncak tu..hehehe..

amir acap said...

hahaha..bek la cik wani..tp pastikan wat fitness training hari2 ye..tkut xsmpai kat puncak lak nnti..hehehe..
jgn mara, guro je..

High Lander said...

Jadi apa yg dapat panjat gunung ni?
1. Antaranya dapat melihat dan menghayati hebatnya ciptaan Allah.
2. Badan kena fit.
3. Mental kena kuat.
4. Never give up.
5. Memupuk semangat setiakawan dan teamwork.
6. And learn the art of survival.
7. Set target dan objektif dan berusaha mencapainya.
8. Belajar planning, time mangement dan strategi.
9. Akhirnya meraikan kejayaan dan menikmati kepuasan atas kejayaan itu.

Next adventure --> Gunung Ledang !!

mishl i n z said...

oh not bad. gunung angsi memang ramai bese campng ctue ^^

SwEetForEst said...

wahhh..taniah2..

sweet xpnah plak join hiking2 ni..

memang xlarat la kot..

hehehe..

Far8 budak baik said...

amir pegi tak ajak ak...
ak na pegi juga...hehehe..
tp tgk mcm tak mencabar je..hihi..
takpe2..yg penting smgt kn..naa..
nnti kt daki gunung kinabalu laks..
singgah trus mkn2 kat umah ak kn..hehe..frens evaa....